29 januari 2oo8 kl 11.20

Hittade det här på aftonbladet. Slå hål på envisa myter är alltid kul :D

"Testa: Kan du skilja Sant från falskt

Här är 11 påståenden om din hälsa

1. 100 tag med hårborsten varje dag gör håret blankt

Falskt. Lars Norlén, hudläkare och bas för Karolinskas hår- och nagelmottagning: "Det är över huvud taget inte så bra att borsta håret. Tar det emot blir det en friktion, och det försämrar hårkvaliteten. Tar det inte emot - ja, då behöver du ju knappast borsta håret, eller hur?"

2. Man nyktrar till av kaffe
Falskt. Du kanske verkar nyktrare om du dricker kaffe, eftersom du blir piggare och mer koncentrerad. Tyvärr är du fortfarande lika full - kaffe kan inte minska halten alkohol i blodet.

3. Kräksjukan kan gå runt, runt i en familj eller på ett dagis
Falskt. Har man haft kräksjuka blir man immun - tyvärr inte hela livet, men åtminstone några veckor, oftast hela säsongen. Däremot är det inget som hindrar att man drabbas av en annan magbacill tätt inpå. Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet: "Blir familjen sjuk igen efter någon vecka - då har man nog sjutton fått ett annat virus".

4. Man får finnar av choklad
Falskt. Mats Berg, hudläkare och akneexpert: "Det där är bara gammalt skrock. Det är förmodligen en gammal uppfostringsmetod för att få ungdomar att äta mindre godis."

5. Om man rakar håret blir det tjockare och mörkare, och växer ut snabbare
Falskt. Studie efter studie har visat att det inte stämmer. Rakat hår som växer ut är inte slitet eller blekt, utan lika tjockt och mörkt ända ut i toppen. Därför verkar det tjockare och mörkare, och eftersom man märker det så väl när det växer ut tror man att det växer fortare.

6. Vissa har lättare att få hål i tänderna än andra
Sant. Sigvard Åkerman, övertandläkare vid tandvårdshögskolan i Malmö: "Vissa människor - och vissa tänder - är mer känsliga för bakterieangrepp. En del människor har också mindre bra saliv, som inte ger samma skydd mot syra. Men sköter man sina tänder så klarar man sig ändå."

7. Huden kan bli orange om man äter för många morötter
Sant. Morötter innehåller betakaroten, och när vi äter mer än kroppen behöver lagras det i i fettväven. Då kan huden bli lite orange - det är helt ofarligt och går över när man drar ner på morötterna.

8. Man bör dricka minst åtta glas vatten om dagen
Falskt. Eller sant - om du inte äter någon mat alls. Äter du normalt räcker det att du håller koll på att kisset inte är mörkt, och dricker när du är törstig.

9. Läser man i dåligt ljus skadar man ögonen
Falskt. Man kan bli trött i ögonen av att läsa i mörker - men det går över. Det finns inga bevis för att man skadar ögonen av att läsa i mörker, skriver British Medical Journal.

10. Det går att räkna ut hur långt ett barn kommer att bli som vuxen
Sant. I alla fall om man inte har så höga krav på exakta resultat. För 95 procent av alla barn går det att beräkna längden på 8-9 cm när genom att utgå från föräldrarnas längd.

11. Man får inte dricka alkohol när man äter penicillin
Falskt. Penicillin, till exempel Kåvepenin, är den vanligaste sortens antibiotika, och går att kombinera med alkohol. Vissa andra sorters antibiotika ska man däremot inte kombinera med alkohol. Dessutom kan det vara bra av andra skäl att inte dricka när man har en infektion.

;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0